Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1996: Spice

Spice Girls - Spice

Megjelenés: 1996. November 4.
Felvételek: 1995. Október - 1996. Június
Műfaj: Pop, dance-pop, teen pop, R&B
Hossz: 39:56
Kiadó: Virgin Records
Producerek: Absolute, Matt Rowe, Richard Stannard
Kislemezek: Wannabe - Say You'll be There - 2 Become 1 - Mama/Who Do You Think You Are
>> SpiceWorld (1997)

SPICE az angol Spice Girls lánycsoport debütáló stúdióalbuma. 1996. szeptember 19-én adta ki a Virgin Records. Az albumot 1995 és 1996 között rögzítették a londoni Barnes-i Olympic Studiosban és a londoni Shoreditch-i Strongroom Studios-ban Matt Rowe és Richard Stannard producerek, valamint az Absolute produkciós duó. A Spice egy olyan poplemez, amely olyan stílusokat tartalmaz, mint a dance, az R&B és a hip hop. Úgy tekintik, mint a lemez, amely visszahozta a tinipopot, megnyitva az ajtókat a tinipop művészek hulláma előtt. Fogalmilag az album a Girl Power ötletére összpontosított, és a csoport körüli felhajtást összehasonlították a Beatlemania-val.
A világszerte elért kereskedelmi siker, a Spice a világ több mint 17 országában elért első helyet érte el, 27 országban Multi-Platina, 14 országban Platina és három országban arany, többek között tízszeres Platina volt az Egyesült Királyságban és Kanadában. , Európában nyolcszoros Platina, az Egyesült Államokban pedig hétszer Platina. 1997-ben a világ legkeresettebb albumává vált, több mint egy év alatt 19 millió példányban kelt el. Az album összesen 31 millió példányban kelt el világszerte, ezzel a lánycsoport egyik legnépszerűbb albummá vált a zenetörténetben, és minden idők egyik legkeresettebb albummá vált.
Öt kislemez jelent meg az albumról. A vezető kislemez, a "Wannabe" 35 ország első helyére került, minden idők egyik legkeresettebb kislemezévé vált, és világszerte több mint hétmillió példányban kelt el. A következő két kislemez, a "Say You1ll be There" és a "2 Become 1", 53 ország első helyét érte el. A "Who Do You Think You Are" az Egyesült Királyság hivatalos Comic Relief kislemezeként jelent meg kettős A-oldalként a "Mama" -val, és mindkét dal Európa, Ausztrália és Új-Zéland ranglistáján a legjobb 20 közé került. A zenekar őshonos Egyesült Királyságában mind a négy kislemez az Egyesült Királyság Singles Chartjának első helyére került, és a Billboard Hot 100-on az album három első öt kislemezt hozott létre.

Háttér - 1994 februárjában Chris és Bob Herbert, akik Chic Murphy finanszírozóval a Heart Management cégnéven kereskedtek, a The Stage magazinban hirdetést tettek fel, amelyben feltették a kérdést: "Ön utcai okos, extrovertált, ambiciózus és képes-e énekelni és táncolni?" A vezetőség több száz választ kapott, de végül öt lányból álló csoportra csökkentette a keresést: Victoria Adams, Melanie Brown, Melanie Chisholm, Geri Halliwell és Michelle Stephenson. Az új zenekar eredetileg Touch volt, és egy maidenheadi házba költözött. Emma Bunton utoljára csatlakozott, miután Stephenson kiesett, amikor édesanyja megbetegedett.
A csoport bizonytalannak érezte magát a szerződés hiányában, és frusztrált volt a szívirányítás iránya felé. 1994 októberében, a demók és táncrendek katalógusával felvértezve, a csoport megkezdte a menedzsment ügynökségek bejárását. Találkozni kezdtek producerekkel, zenészekkel és más üzleti vezetőkkel, köztük Tim Hawes zeneszerzővel, Richard Stannard és Matthew Rowe írókkal. Hawes együtt dolgozott a csoporttal, és figyelte ének- és írói képességeik alakulását. Együtt alkották a "Sugar and Spice" című dalt, amely inspirálta a csoport nevének "Spice" -ra történő megváltoztatását. Végül a nevet ismét "Spice Girls" -re változtatták, mivel egy amerikai rapper annak idején a "Spice" nevet használta. 1995. március 3-án, a csoport csalódottsága miatt, hogy vezetőségük nem volt hajlandó meghallgatni elképzeléseiket, elváltak a Heart Managementtől. A csoport ellopta a diszkográfia törzsfelvételeit a vezetői irodáktól annak biztosítása érdekében, hogy saját munkájukat teljes mértékben ellenőrizzék.

Felvétel és gyártás - A csoportnak Eliot Kennedy producerrel kellett volna találkoznia a korábbi menedzserük távozása utáni héten, de a találkozót a Herberts hetekkel távozásuk előtt rendezte. De Herbert címjegyzékéhez való hozzáférés nélkül semmit sem tudtak Kennedy tartózkodási helyéről, csak Sheffieldben élt. Brown és Halliwell a Heart Management-től való távozás utáni napon Sheffieldbe hajtottak, és megkeresték az első telefonkönyvet, amellyel találkoztak; Eliot volt a harmadik Kennedy, akit hívtak. Aznap este odamentek a házához, és rábeszélték, hogy dolgozzon velük. A többi lány másnap Sheffieldbe utazott. Kennedy a következőképpen kommentálta az ülést: "Egyikük sem játszott hangszeren, ezért maradtam a zene és a hangulat összeszedése. Azt mondtam nekik, hogy:" Nézd, van egy kórusom - nézd meg ezt. " sorokat dobáltak ránk. 10 perccel később a dal meg lett írva. Aztán átmész és finomítod. Aztán később, miközben felvetted, megváltoztathatsz itt-ott néhány dolgot. De nagyjából ez egy igazi gyors folyamat volt ." Négy dal komponálódott ebben a munkamenetben:" Love Thing "," Say You'll be There "," Step to Me "(amely később megjelent) és" Enough Strong ".
A következő hónapokban a csoport folytatta a találkozást a producerekkel, új dalokat írt, bemutatókat készített és új menedzsert keresett. Újra találkoztak Stannard és Rowe írókkal. Korábban 1995 januárjában dolgoztak a lányokkal, mielőtt távoztak a Heart Management-től; ez volt a csoport első szakmai dalszerző foglalkozása, amelyet a kelet-londoni Curtain Road-i Strongroomban tartottak.
A Stannarddal és Rowe-val folytatott első ülésen megírták a "Feed Your Love" -t, egy lassú, lélektani dalt, amelyet végül felvettek és elsajátítottak az albumhoz, de nem adták ki, mert túl durván és dühösnek tartották a célközönség számára. Hasonlóképpen, a "C U Next Tuesday" című dalt, amelyet eredetileg az album számára szántak, soha nem adtak ki állítólag a dal címének kezdőbetűi miatt, amelyek sokak szerint vulgárisnak tartják a "cunt" szót. Miután befejezték ezt a foglalkozást, a lányok valami uptempót akartak írni, ezért elkezdték írni azt a dalt, amely az album vezetõje, a "Wannabe" volt, amelyet kevesebb mint egy óra alatt vettek fel - fõleg azért, mert már írtak a dalokat előzetesen. A következő dal, amit felvettek, egy lassú ballada volt, és az album harmadik és kislemeze a "2 Become 1". A dalt az a különleges kapcsolat inspirálta, amely Halliwell és Rowe között alakult ki az ülés során. A "Mama" -ot a Spice Girls írta Matt Rowe és Richard Stannard dalszerző partnerekkel. A csoport és a duó írásmódjáról készített interjúban Rowe Mel B-t tartja jóvá, aki előállt a dal koncepciójával. Az írás során minden tag egy kis verset írt a hangstúdió másik sarkában, míg a kórus gitárral a zongora körül készült. Ezután a producerek egy gospel kórust adtak hozzá, amely tele volt a csoport harmóniáival a dal végén.
1995 májusában a csoportot bemutatták Paul Wilsonnak és Andy Watkinsnak, a dalszerzőknek és az Absolute néven ismert produkciós duónak. Watkins az első találkozásukról így nyilatkozott: "Lejátszottak nekünk néhány számot, ami nem tetszett nekünk. Szóval úgy gondoltuk, hogy ez rendben van. Ezzel dolgozhatunk." A következő napokban egy dalszerző foglalkozást foglaltak le az Absolute stúdiójában, a Tagg-szigeten, Chertsey közelében, de a köztük lévő zenei társulás a jelek szerint az elején nem sikerült jól. Wilsonnak eszébe jutott: "Amikor énekelni kezdtek, soha nem volt egészen helyes: a mi szempontunkból. Nagyon poptasztikus volt." Watkins emlékeztetett: "Két ülés után felhívtuk a menedzsereinket, és azt mondtuk:" Ez csak nem történik meg ". Ezen a ponton hallotta Watkins és Wilson először a "Wannabe" -t. Amikor a dalról beszélt, Wilson azt mondta: "Hallgattuk, és egyáltalán nem kaptuk meg. Annyiban különbözött attól, amit csináltunk. Azt gondoltuk, hogy ez működni fog?".
A következő ülés a határozott volt; vagy folytatnák a csoporttal való munkát, vagy felbontanák kapcsolatukat. Wilson felidézte: "Minden előző alkalommal, amikor találkoztunk a lányokkal, előkészítettünk egy háttérsávot. Ezúttal nem volt semmi." Watkins azt is elmondta: "Azt mondták, hogy valamit fel akarnak csinálni, és egy kis mulatságot, ezért a fejeink tetején elkezdtünk egy teljes diszkó háttérsávot kitalálni, aminek az lett a neve, hogy" Who Do You Think You Are " '. " Wilson a dalról azt mondta: "Az a helyzet, amikor ők írták, ők is írták a táncrendet, elkészítették a videoklipet, mindezt egy időben a dal megírásával. És ekkor esett le a fillér." A lányok a következőt írták: "Something Kinda Funny", "Last Time Lover", "Naked", "Bumper to Bumper", "Take Me Home", "One of These Girls" és a "Baby Come Round" Watkins-szal és Wilson, egyikük sem kislemez, de mindegyik olyan szám, amely ízléses R&B hangulatot kölcsönzött a Spice albumnak és kislemezeknek.
Absolute emellett előadta ezeket a dalokat, valamint az Eliot Kennedy-vel írt három zeneszámot: "Say You'll be There", "Love Thing" és később a "Step to me", amely a tíz szám közül hatban irányító kezet adott a duónak. Absolute által gyártott számokat többnyire a barnes-i Olympic Studiosban vették fel. Ebben az időben, 1995-ben az Auto-Tune lehetőségnek még nem kellett megjelennie a piacon, és az ének többségét felvették néhány utólagos módosítással. Az Absolute elmondta Simon Fullernek azt a csoportot, amellyel együtt dolgoztak, és megkérdezte, fontolgatja-e a vezetésüket. Fuller megkapta a "Something Kinda Funny" bemutatót, az egyik dalt, amelyet a csoport az Absolute-val írt. Érdeklődött a csoport iránt, kapcsolatba kezdett, és úgy döntött, hogy 1995 márciusában aláírja őket a 19 vezetőségnél. 1995 szeptemberében a csoport szerződést írt alá a Virgin Recordsszal, és a nyugati partokon turnézva folytatta debütáló albumának dalainak írását és felvételét. Egyesült Államok, ahol novemberben kötöttek kiadói megállapodást a Windswept Pacific-szel.
A Spice Girls teljes mértékben részt vett az összes dal megírásában. Különösen Halliwell volt egyértelműen a dalok ötleteinek alapja, amely a jegyzetek, jegyzetek és egyéb firkálások könyvével érkezett meg az ülésekre, amelyek gyakran egy líra vagy egy dal címének kiindulópontját, vagy éppen a napi munka napirendjét szolgáltatták. Watkins megjegyezte: "Geri [Halliwell] kitalálja a dal koncepcióját. Általában egy sort énekelt, és a lányok felvették, vagy mi felvettük, és köré építettük, majd Mel C [Chisholm] és Emma [Bunton] nagyon aktívak lennének. Nagyon szeretnének ülni és dallamokat énekelni, és kis szakaszokkal előállni." Konceptualizálták "és dallamokat énekeltek, és megírták a szövegeket . De zenei szempontból ez nem egyenrangúak partnersége volt. Rowe megjegyezte: "Valamilyen irányítással kellett rendelkeznünk. Nagyon különbözött a különböző számoknál. Néhányuk akkor volt, amikor mindannyian elakadtunk a szobában. Csak feltettünk néhány dobhangot és elkezdtük kitalálni. más számok én és Richard [Stannard] előkészítenénk valamit előre, és eljátszanánk nekik. Lenne néhány szövegünk, és arra késztetnénk őket, hogy írják meg a második verset."
A Spice Girls bemutatott két kulcsfontosságú újítást, amelyek tartósan hatottak ahogyan a modern popművészek kreatív üzleti tevékenységüket folytatják. Először bemutatták a dalszerző identitás gondolatát. Ez egy megszokott fogalom volt az olyan rockzenekarokban, mint a Queen vagy a Sex Pistols, de nem a "gyártott pop" világában, ahol a dalírás kreditjeit szigorúan szétosztanák annak megfelelően, aki írta a dalt. A Spice Girls csoportként ismerte el szolidaritásukat, amely a paritás megőrzésétől függ minden osztályon, ideértve a dalszerző krediteket és az ebből eredő jogdíjakat is. Megosztják a dalszerzési jogdíjat az összes dalon, függetlenül attól, hogy a csoport bármely tagja részt vett-e vagy sem adott dalhoz. A második dolog, amelyet a Spice Girls kezdettől fogva megalapozott, az egyenes 50–50-es megosztottság volt köztük és a különböző dalszerző munkatársaik között. Itt az 1990-es évek óta számítottak a popipar egyik legfontosabb fejleményére, nevezetesen a jogdíjak közzétételének növekvő jelentőségére, szemben a dal lemezen való előadásáért fizetett jogdíjakkal.

Lírai tartalom - "Wannabe" -t, a Girl Power filozófia legemblematikusabb dalát választották az album első számának és főlemezének. Kiemeli azokat a szlogeneket, amelyeket a csoport általában idéz, mint például a barátok közötti egyesülés és szolidaritás, valamint a nők által a férfiak felett gyakorolt ​​hatalom. A második kislemez "You'll be There" leírta azokat a dolgokat, amelyeket a csoport együtt élt át, és azt, hogy miként voltak mindig egymás mellett. Vegyes kritikákat kapott; egyes kritikusok fülbemászó dalként dicsérték, míg mások pusztán a hitelességre való licitálásnak nevezték míg mások "a szövegeket" zavarónak "nevezték. A harmadik "2 Become 1" című kislemez a szerelmesek kötődésére összpontosított, és arra, hogy miként válhat olyan erősé a kötelék, hogy gyakorlatilag egyetlen entitássá váljanak a szexuális cselekedetek révén; emellett a dalszövegek foglalkoznak a fogamzásgátlás fontosságával.
A "Love Thing" a negyedik dal; a kapcsolatokra összpontosít, és arra, hogy sok csalódás után a lányok mit sem akarnak tudni a szerelemről. A dal a Girl Power filozófiáját szimbolizálja azáltal, hogy megmutatja egymás közötti támogatást és megtalálja az erőt a folytatáshoz. Az ötödik szám, a "Last Time Lover", eredetileg "First Time Lover" volt, és a szüzesség elvesztéséről szólt, de elvetették, és provokációkkal teli dalra változtatták, ahol a szex a fő kérdés. A hatodik szám, a "Mama", a csoport anyáinak szólt, és az anyák és a tinédzserek közötti kapcsolatokban jelentkező nehézségekkel foglalkozik, amelyek serdülőkorban jelentkeznek. A bírálók a balladát "fényesnek" és "szemesnek" nevezték.
A "Something Kinda Funny", az album nyolcadik száma arról szól, hogy a csoport milyen szórakozással élt meg együtt, és arról, hogy miként volt a sors, hogy megismerték egymást. A „Naked” kilencedik szám a sebezhetőséggel és a lányoktól a nők felé vezető lépéssel foglalkozik, valamint azzal, hogy ez a folyamat hogyan erősítette a csoportot, amit abban a pillanatban tapasztaltak. Vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól; egyesek "lelkesnek és funkynak tekintették, mint bármi a TLC vagy a Brand New Heavies részéről",  míg mások "kissé cserbenhagyásnak" tartották a dalt. Az album utolsó dala, a "If U Can't Dance" az emberekről alkotott előzetes elképzelésekkel foglalkozik, és arról, hogy néha mennyire különböznek a megjelenésüktől.

Stílus és témák - A Spice egy olyan poplemez, amely sokféle zenei stílust tartalmaz, például a dance, az R&B-t, a hip-hopot, a soul-ot, a rap-t és a funk-ot, ami miatt néhány recenzens pop-gyűjteménynek nevezi. A vezető kislemez, a "Wannabe" egy felkapott pop dal, fehér hip-hop, rap és tánczene elemekkel. Az album három balladájából kettőt, a "2 Become 1" -et és a "Mama" -ot Stannard és Rowe közösen írták és készítették, és mindkettő billentyűzetet, gitárt, húr-feldolgozásokat és háttérénekeket használ. Az Absolute produkciós duó a dance-pop, a funk és az R&B keverékét építette be a "Say You'll be There", amely magában foglalja a szájharmonikaszólót, amelyet Judd Lander játszik, aki a Kultúrklub "Karma kaméleonján" is játszott. Az Absolute által készített többi dal különböző zenei műfajokat tartalmaz: a "Naked" és a "Something Kinda Funny" pop-elemeket tartalmaz, amelyek a soul zenét és a funk-ot befolyásolják. A "Who Do You Think You Are" című filmet az 1990-es évek eleje, az Europop befolyásolja, és olyan diszkó stílusú ütemet tartalmaz, amely hasonlít az 1970-es évek végének zenéjére. Az "If U Can't Dance", egy másik erősen táncorientált dal egy rapszakaszt tartalmaz Halliwell által spanyolul előadva, és tartalmaz egy mintát a Digital Underground "The Humpty Dance" című dalából.
Az album fő koncepciója a Girl Power ötletére összpontosított, amely feminista képet testesít meg, ahogy Madonna és Bananarama is korábban alkalmazta. Az album minden dala ennek a fogalomnak a különböző aspektusait dolgozza fel: A "Wannabe" főlemez őszinteséget támaszt és feminista üzenete a barátok választásának a kapcsolatok helyett; A „Say You'll be There” motiválja a lányokat, hogy álljanak ki önmagukért, mint egyének, míg a „Love Thing” középpontjában az egység, mint csoport szimbolikus kifejeződése áll; A „Something Kinda Funny” az életcélok azonosításával foglalkozik, az „Last Time Lover” pedig a szexuális varázslat fegyverként való használatát ösztönzi, amelyet bevetésre kerülnek minden más készséggel együtt, amely elősegítené az eredmény elérését.

Kislemezek - A csoport debütáló kislemezeként 1996 júliusában megjelent "Wannabe" hét hétig vezette az Egyesült Királyság Singles-listáját, és megkapta a brit fonográfiai ipar (BPI) platinás minősítését. 1997 januárjában jelent meg az Egyesült Államokban, négy hétig a Billboard Hot 100 élén. Ez volt a csoport egyetlen első számú kislemeze abban az országban. 1996 végére a "Wannabe" 22 országban volt a toplista élén, és 1997 márciusáig ez a szám 31-re emelkedett. A kritikusok negatív véleménye ellenére, akik a számot "inkább a zenei stílusok összefoglalójának, mint a tényleges dalnak" találták, és a csoport képe "nőpárti, aki sok hamis magabiztosságot jelent".  a női csoport által a legtöbbet eladott kislemez lett, világszerte több mint hétmillió példányban kelt el.
A "Say You'll Be There" az album második kislemezeként jelent meg 1996. október 14-én. Ez lett az Egyesült Királyság második legnépszerűbb kislemeze, és a BPI Platinum minősítést kapott. Kereskedelmi sikert aratott Európa-szerte, és a listán a legtöbb 10 közé jutott. Népszerűségének eredményeként a dal 1997-ben jelent meg Ausztráliában, és az Australian Recording Industry Association (ARIA) arany minősítést kapott, Észak-Amerikában pedig mind Kanadában, mind az Egyesült Államokban az öt legjobb közé került.
A "2 Become 1", amelyet a csoport harmadik kislemezeként adtak ki 1996. december 16-án, a zenekritikusok általában jól fogadták és kereskedelmi sikert arattak. Három hétig vezette az Egyesült Királyság Singles-listáját, és ezzel a csoport harmadik egymást követő toplistája lett, második millió eladott kislemezük és az első karácsonyi elsőszámú kislemezük az Egyesült Királyságban. 1997 júliusában a dal megjelent az Egyesült Államokban, a Billboard Hot 100 negyedik helyére került, és az Amerikai Record Industry Association (RIAA) arany minősítést kapott. Nemzetközileg is hasonlóan teljesített, és a listán a legtöbb 10 közé esett.
A "Mama" és a "Who Do You Think You Are" 1997 márciusában jelentek meg kettős A-oldali kislemezként, a csoport negyedik kislemezeként, ez lett a csoport negyedik egymás utáni első kislemeze az Egyesült Királyságban, az Egyesült Királyság listatörténetének első felvonása, amelynek első négy kislemeze eléri az első helyet. Ezenkívül a BPI Platinum minősítést kapott, és nemzetközileg is jól teljesített, számos európai országban és Új-Zélandon elérte a top 10-et, Ausztráliában, Franciaországban és Norvégiában pedig a top 20-at.

Kritikus fogadtatás - Az album általában vegyes kritikákat kapott a popzene kritikusaitól. Az AllMusic recenzense, Stephen Thomas Erlewine az albumot "makulátlanul kidolgozott popnak" nevezte, ami "fertőző" és "ellenállhatatlan", hozzátéve, hogy a "Spice-nek nem kell eredetinek lennie ahhoz, hogy szórakoztató legyen", és hogy "egyik lánynak sincs remek hangja, de személyiséget és karizmát sugároznak ”. Ken Tucker az Entertainment Weekly-től "ördögien jó popgyűjteménynek" nevezte az albumot, és azt mondta, hogy a "Wannabe" főlemez "hetyke, mégis kemény, fülbemászó, de dallamilag meglepő". Lois Alter Mark ugyanattól a folyóirattól a Spice Girls-et "Go-Gos with attitude" -nek nevezte, és az album tartalmát "PG-besorolású fantáziáknak és jövőképeknek" nevezte, hozzátéve, hogy "a lányok nem biztos, hogy ideális példaképek". A LAUNCHcast Dev Sherlock az albumot "tiszta, derűs fülcukornak" nevezte, és hogy "ez volt az év egyik legszórakoztatóbb és legizgalmasabb popkiadása", hozzátéve, hogy a Girl Power filozófiájuk "kiegyensúlyozott kiáltvány a fiatal nők számára mindenhol, sem twee, sem riot grrrl-mérges ". A Spice-t jelölték az 1997-es Mercury-díjra. Viszont veszített Roni Size és Reprazent új formáival szemben. Christina Kelly a Rolling Stone-ból "egy újabb bubblegum popcsoportnak" nevezte a csoportot, amely "hip-hop és sajtos popballadír keverékének keverékét kínálja", hozzátéve, hogy a Girl Power koncepció csak egy "nőbarát pózol", és hogy "a lányok nem akadnak el semmi másnál, csak promóciós felvételek készítésénél és tippek megadásánál a fiúk ágyba helyezésével".

Kereskedelmi teljesítmény - Spice kereskedelmi sikere példátlan volt, és a csoport iránti hatalmas érdeklődés miatt összehasonlításokat vont össze a Beatlemania-val (Spicemania-nak hívták). Az album a brit albumlistán az első helyen debütált, az első eladások száma 114 000 példány volt, 15 egymást követő hetet töltött el a lista tetején. Az albumot a Brit Fonográfiai Ipar (BPI) 1997-ben tízszeres platinalemezsé minősítette, és 2019 októberétől 2 984 879 példányt adott el az Egyesült Királyságban. Európában az album 1997-es év legnagyobb forgalmú albumává vált, és a Nemzetközi Fonográfiai Ipari Szövetség (IFPI) nyolcszoros Platinum minősítést kapott nyolc millió példány feletti eladásokért. Az album Franciaországban az első helyre került [58], és a Syndicat National de l'Édition Phonographique (SNEP) gyémántnak, a németországi Bundesverband Musikindustrie (BVMI) háromszoros aranyérmének és a spanyolországi 10-szeres platinának minősítette. egymillió eladott példány. Az album az ázsiai országokban is óriási hatást váltott ki: 1997-re Japánban és Délkelet-Ázsiában kétmillió példányt adtak el, Japánban a hetedik helyet érte el, és négyszeres Platinum minősítést kapott, 1997 márciusáig 718 432 példányban értékesítették.
Az Egyesült Államokban a Spice a hatodik helyen debütált a Billboard 200-on, végül öt hétig tetőzött az első helyen, és a kiadás első 12 hetében 1,46 milliót adott el. Ez lett a 1997-es év legtöbbet eladott albuma, az év végére 5 302 000 millió példány kelt el. 1999. május 19-én az albumot az Amerikai Rögzítőipari Szövetség (RIAA) hétszer Platina minősítést szerezte, és 2017. májusától 7,5 millió példányban kelt el az Egyesült Államokban a Nielsen SoundScan szerint. Kanadában az album a kanadai albumlistán az első helyen végzett. Tízszeres platinát (gyémánt) tanúsított a Kanadai Hanglemezipari Szövetség (CRIA) egymillió példányos szállítás esetén. Az album az első hét hónapban 10 millió példányban kelt el világszerte. Összességében a Spice 23 millió példányt adott el világszerte, amely egy lánycsoport legnagyobb zenei eladási albumává vált és minden idők egyik legsikeresebb albuma.
A Spice World Tour bejelentését követően Spice 2018. november 16-án újra bejutott az Egyesült Királyság albumlistájára a 94. és 2019. június 16-án a 84. helyen, 20 évvel később pedig ismét a listán.

Spice Demo - 2014. elején megjelent az interneten a Spice albumnak az eredeti dal listája amin csak hat dalt tartalmazott. Wannabe és a Love Thing már korrábban is megjelent. 2 Become 1-ban az eredetiben Melanie B helyett Victoria énekelte az elején a Melanie C utáni részt. If You Can't Dance-ben a refrént egyedül Melanie C énekli. Step to Me eredetileg erre az albumra lett írva, de ismeretlen okok miatt törölték.

Dallista

1: WANNABE
2: SAY YOU'LL BE THERE
3: 2 BECOME 1 (Album Version)
4: LOVE THING
5: LAST TIME LOVER
6: MAMA
7: WHO DO YOU THINK YOU ARE
: SOMETHING KINDA FUNNY
9: NAKED
10: IF U CAN'T DANCE

Chilean and Mexican edition and Colombian Third Edition Bonus Track

11: SEREMOS UNO DOS LOS

B-Side dalok

BUMPER TO BUMPER - Kislemez: Wannabe
TAKE ME HOME - Kislemez: Say You'll be There
SLEIGH RIDE - Kislemez: 2 Become 1
ONE OF THESE GIRLS - Kislemez: 2 Become 1
BABY COME ROUND - Kislemez: Mama/Who Do You Think You Are

WANNABE
SAY YOU'LL BE THERE
2 BECOME 1
(Album Version)
LOVE THING
LAST TIME LOVER
MAMA
WHO DO YOU THINK YOU ARE
SOMETHING KINDA FUNNY
NAKED
IF U CAN'T DANCE

Chilean and Mexican edition and Colombian Third Edition Bonus Track

SEREMOS UNO DOS LOS

B-Side dalok

BUMPER TO BUMPER - Kislemez: Wannabe
TAKE ME HOME - Kislemez: Say You'll be There
SLEIGH RIDE - Kislemez: 2 Become 1
ONE OF THESE GIRLS - Kislemez: 2 Become 1
BABY COME ROUND - Kislemez: Mama/Who Do You Think You Are

1: WANNABE (Spice Girls - Richard Stannard - Matt Rowe) - 2:52
2: SAY YOU'LL BE THERE (Spice Girls - Eliot Kennedy - Jonathan Buck) - 3:55
3: 2 BECOME 1 (Album Version) (Spice Girls - Richard Stannard - Matt Rowe) - 4:00
4: LOVE THING (Spice Girls - Eliot Kennedy - Cary Bayliss) - 3:38
5: LAST TIME LOVER (Spice Girls - Andy Watkins - Paul Wilson) - 4:11
6: MAMA (Spice Girls - Richard Stannard - Matt Rowe) - 5:04
7: WHO DO YOU THINK YOU ARE (Spice Girls - Andy Watkins - Paul Wilson) - 4:00
: SOMETHING KINDA FUNNY (Spice Girls - Andy Watkins - Paul Wilson) - 4:05
9: NAKED (Spice Girls - Andy Watkins - Paul Wilson) - 4:25
10: IF U CAN'T DANCE (Spice Girls - Richard Stannard - Matt Rowe) - 3:48

Chilean and Mexican edition and Colombian Third Edition Bonus Track

11: SEREMOS UNO DOS LOS (Spice Girls - Richard Stannard - Matt Rowe - Nacho Mañó) - 4:05

B-Side dalok

BUMPER TO BUMPER - Kislemez: Wannabe (1996)
TAKE ME HOME - Kislemez: Say You'll be There (1996)
SLEIGH RIDE - Kislemez: 2 Become 1 (1996)
ONE OF THESE GIRLS - Kislemez: 2 Become 1 (1996)
BABY COME ROUND - Kislemez: Mama/Who Do You Think You Are (1997)

Törölt Dalok

C.U. NEXT TUESDAY - Rolling Stones’ Magazine-ban említették, és először a Spice albumhoz vették fel, majd később felajánlották Jarvis Cockernek, a Pulp énekesének, aki nem fogadta el a dalt azért, mert nem hasonlította a csoportot. Állítólag soha nem adták ki a dalok kezdőbetűi miatt, amelyek sokak szerint vulgárisnak tartják a „cunt” szót. A Sunday Mirror Ben Todddal készített interjújában, amikor arról kérdezték, hogy lehetséges-e felvenni ezt a dalt a Greatest Hits albumukra, Melanie C-t egyszer idézték: „C.U. Next Tuesday soha nem használták, mert ez egy halom s *** ... azt hiszem, nagy leszámítás lenne, ha a Virgin most felvenné őket a legnagyobb slágeralbumra.
FEED YOUR LOVE - Egy lassú, lelkes dal, amelyet végül rögzítettek és elsajátítottak az albumhoz, de nem adták ki, mert „túl durván” és kedvtelésnek tartották a célközönség számára. Miután befejezték ezt az egyet, a lányok valami uptempót akartak írni, ezért elkezdték írni azt a dalt, amely az album vezetője lesz: „Wannabe”. A dal 40 másodperces részletként a YouTube-on keresztül szivárgott be az internetre 2016. november 4-én, 20 évvel a Spice album megjelenése után.
STEP TO ME - A dalt eredetileg a csoport Spice debütáló albumához írták, de nem véglegesítették.
STRONG ENOUGH - A négy dal közül a „Strong Enough” volt az egyetlen soha kiadott szám. 2013. május 22-én szivárgott ki az interneten, és feltöltötték a YouTube-ra, miután felfedezték azt a szalagot, amelyet Mel B árverésen értékesített.
SUGAR AND SPICE - Spice Girls által írt dal, amelyet még nem adtak ki vagy jelentettek meg. Tim Hawes zeneszerzővel dolgoztak rajta. Együtt alkották a dalt, amely inspirációként szolgált a csoport nevének Touch-ról Spice-ra történő megváltoztatásához, végül a nevet ismét Spice Girls-re változtatták. A dalokban mind az öt vokál felvétele megtalálható Victoria Adams, Melanie Brown, Emma Bunton, Melanie Chisholm és Geri Halliwell összeállításával. A verseket Melanie Chisholm és Melanie Brown Geri Halliwell rapjével készítették. Geri Halliwell ezt a dalt említette önéletrajzában, If Only. Azt is megerősítette, hogy ennek a dalnak a címe ihlette a csoport nevét. A 2001. március 21-én megjelent RAW Spice dokumentumfilm alatt hallhattunk egy részletrészletet. A jobb minőségű részlet a YouTube-on szivárgott ki 2013 májusában.